Na današnji dan

Aljaska postala 49. američkom državom – 1959.

Aljaska je daleko najveća od svih 50 američkih saveznih država (gotovo je dva i pol puta veća od Teksasa). 

Dana 3. siječnja 1959. godine Aljaska je postala američkom saveznom državom, 49. primljenom u SAD. Do danas je ostala pretposljednjom državom po redu primanja, jer su nakon nje u SAD primljeni još samo Havaji (također 1959. godine, ali u kolovozu).

Aljaska je površinom daleko najveća od svih 50 američkih saveznih država. Prekriva 1.723.337 četvornih kilometara tj. 172.333.700 hektara, što ju čini gotovo dva i pol puta većom od Teksasa, sljedeće države po površini. Od najmanje države – Rhode Islanda – veća je Aljaska čak oko 430 puta. Aljaska je velika i u svjetskim okvirima, jer je površinom veća, primjerice, od Irana, Mongolije, Perua, Pakistana i Turske. Unatoč svojoj površini, Aljaska je jedna od američkih saveznih država s najmanjim brojem stanovnika. Naseljava je samo oko 740.000 stanovnika, po čemu su iza nje samo Vermont i Wyoming pa je Aljaska ujedno i daleko najrjeđe naseljenija država SAD-a. Znatan dio Aljaske nalazi se u području arktičke klime, gdje je zemljište uvelike prekriveno tundrom, a gdje gotovo uopće nema stalnog stanovništva.

Daleko je najveći grad na Aljasci Anchorage, smješten na južnom dijelu te države. Ipak, Anchorage nije glavni grad Aljaske, nego Juneau, nazvan po tragaču za zlatom Josephu Juneauu, čije je prezime francuskog podrijetla.


Komentari