Na današnji dan

Alfred Jodl – načelnik operativnog stožera njemačke kopnene vojske – 1890.

Dana 10. svibnja 1890. godine rođen je Alfred Jodl, njemački general iz razdoblja Drugog svjetskog rata. Rodio se u njemačkom gradu Würzburgu, koji je u to vrijeme pripadao Kraljevini Bavarskoj kao sastavnoj državi Njemačkog Carstva.

Već tijekom Prvog svjetskog rata postao je Jodl stožernim časnikom, a nakon dolaska Hitlera na vlast u Njemačkoj došao je i na čelo Upravne službe Wehrmachta (njem. Wehrmachtführungsamt), koja je funkcionirala kao operativni stožer njemačke kopnene vojske. Godine 1939., samo nekoliko mjeseci prije početka Drugog svjetskog rata, unaprijeđen je iz pukovničkog u generalski čin. Imao je veliku ulogu u planiranju vojnih operacija Trećeg Recha u Drugom svjetskom ratu, kao jedan od Hitlerovih najbližih suradnika iz profesionalnog vojnog kadra. Više je puta unaprjeđivan, tako da je u konačnici stekao čin generala pukovnika (njem. Generaloberst).

Upravo je Jodl kao načelnik operativnog stožera potpisao u ime njemačke vojske znamenitu kapitulaciju u Reimsu 1945. godine. Suđeno mu je u Nürnbergu, gdje je proglašen krivim po svim točkama optužnice, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovječnosti. Smaknut je 16. listopada 1946. godine, u dobi od 56 godina.

Komentari