Na današnji dan

Alfonso V. Aragonski – vladar imperija koji je obuhvaćao velik dio otoka i obala današnje Španjolske i južne Italije – 1458.

Kralj Alfonso V. Aragonski bio je predak poznatog hrvatskog bana Petra Zrinskog, smaknutog 1671. godine. Zanimljivo je da su za Alfonsa u Napulju po svemu sudeći radili znameniti hrvatski umjetnici Franjo i Lucijan Vranjanin. 

Dana 27. lipnja 1458. godine umro je moćan kralj Alfonso V. Aragonski. Vladao je cijelom zbirkom kraljevstava na Sredozemlju – bio je kralj Aragona, Valencije, Mallorce, Sicilije, Napulja, a nominalno i Sardinije, te vladar znatnog dijela Korzike. Također, bio je grof od Barcelone, Cerdanye i Rousillona, a nosio je i naslovne titule kralja Jeruzalema te vojvode od Atene i Neopatrije (na području današnje Grčke).

Alfonso je mnogo vremena posvetio osvajanju Napuljskog Kraljevstva, a kad mu je taj pothvat uspio, postavio je upravo u Napulj svoju prijestolnicu. Želio je Napulj učiniti svojevrsnom sredozemnom prijestolnicom svog imperija koji je obuhvaćao velik dio otoka i obala današnje Španjolske i južne Italije.

Zanimljivo je da su za Alfonsa u Napulju po svemu sudeći radili znameniti hrvatski umjetnici Franjo i Lucijan Vranjanin (barem jedan od njih bio je zaposlen ondje, a vjerojatno i obojica). Alfonso nije imao zakonitih potomaka, ali je s Giraldonom Carlino imao sina nasljednika (kralj Ferdinand Napuljski), te još dvije kćeri. Jedna od njih – Leonora -udala se kneza Giovannija Francesca iz obitelji Marzano. Najstarija kći iz tog braka – Luisa Marzano d’Aragona – udala se za znamenitog hrvatskog velikaša Bernardina Frankopana. Uslijed ženidbenih veza Frankopana sa Zrinskima, ispostavlja se da je kralj Alfonso V. Aragonski bio predak poznatog hrvatskog bana Petra Zrinskog, smaknutog 1671. godine.

Komentari