Na današnji dan

Alfieri Maserati – glavni od šestero braće osnivača automobilske marke Maserati – 1932.

Alfieri je bio glavni osnivač tvornice Maserati, a imao je još čak petoricu braće: Carla, Binda, Marija, Ettorea i Ernesta.

Trećeg ožujka 1932. godine umro je Alfieri Maserati, talijanski proizvođač automobila koji je sa svojom braćom osnovao tvornicu i marku Maserati. Godine 2014. izrađen je model Maserati Alfieri, nazvan u čast pokojnog glavnog osnivača tvornice. Zanimljivo je da je ukupno postojalo čak šestero braće Maserati: Carlo, Bindo, Alfieri, Mario, Ettore i Ernesto, a svi su oni na neki način doprinijeli razvoju automobilske marke Maserati. Imali su i sedmog brata koji je, nažalost, umro u dobi od samo godinu dana.

Braća Maserati bila su sinovi Rodolfa Maseratija i njegove supruge Caroline, iz talijanskog grada Voghere. Taj grad, u kojem je rođen i Alfieri Maserati 1887. godine, nalazi se otprilike na pola puta između Milana i Genove tj. obale Sredozemnog mora. 

Svoju prvu tvornicu osnovala su braća u Bologni, a poznati simbol Maseratija – trozubac – navodno je nastao na bazi trozupca kojeg drži kip Neptuna na trgu zvanom Piazza Maggiore u Bologni. Taj se trg nalazi ispred znamenite bazilike sv. Petronija (Basilica di San Petronio), zaštitnika Bologne. Inače, riječ je o jednoj od najvećih katoličkih crkvenih građevina na svijetu.

Alfieri Maserati umro je razmjerno rano, u dobi od samo 44 godine. Nadživjela su ga četvorica braće, od kojih su neki dosegli vrlo visoku starost. Tako je Bindo Maserati doživio dob od oko 97 godina, Ettore od 96, a Mario od oko 91. Posljednji od svih umro je Ettore Maserati, koji je poživio sve do 1990. godine.


Komentari