Na današnji dan

Alexandre Dumas (otac) – autor popularnih Tri mušketira – 1802.

Napisao je, što sam, što u suradnji s drugima, oko 300 romana i drama.

Popularni francuski romanopisac Alexandre Dumas (otac) rođen je 24. srpnja 1802. godine. Uz njegovo se ime dodaje pridjevak stariji jer je njegov sin nosio isto ime i prezime, a također je bio poznat pisac. Rođen je u mjestu Villers-Cotterêts u sjevernoj Francuskoj. Otac mu je bio francuski revolucionarni general Thomas-Alexandre Dumas, specifičan po tamnoj boji kože. 

Alexandre Dumas (otac) najpoznatiji  je po povijesnim romanima Tri mušketiraGrof Monte Cristo i Kraljica Margot. Utjecaj njegovih romana osjetio se u cijeloj europskoj popularnoj literaturi, a bio je najpopularniji romanopisac i dramatičar svoga vremena. Napisao je, što sam, što u suradnji s drugima, oko 300 romana i drama. Za kazalište je zaslužan jer je napisao prvu povijesnu romantičnu dramu Henrik III. i njegov dvor. Silno se obogatio pisanjem romana u nastavcima za koje su se otimale sve velike novine onoga doba.

Nakon dolaska Napoleona III. na vlast odlazi u Bruxelles, gdje je napisao 22 sveska Uspomena. Kada se vratio u Pariz, ukus se publike promijenio – romantizam je ustuknuo pred realizmom. Dumas je osnovao nekoliko novina, a zatim se priključio Garibaldiju u njegovu pothvatu oslobađanja Južne Italije i Sicilije od vladavine napuljskih Burbonaca. U Napulju je ostao četiri godine kao kustos, nakon povratka u Francusku živio je bezbrižno i umro 1870. gotovo siromašan.

piše: Dražen Krajcar


Komentari