Na današnji dan

Alexandre de Beauharnais – prvi suprug Napoleonove Jozefine – 1760.

Alexandre de Beauharnais bio je pripadnik francuskog plemstva, a rodio se na otoku Martiniqueu.

Dana 28. svibnja 1760. godine rođen je Alexandre de Beauharnais, prvi suprug Napoleonove kasnije supruge Jozefine. Paradoksalno je da su djeca Alexandrea de Beauharnaisa dospjela na veći broj prijestolja nego potomci Napoleona, jer se Bonaparte dobro pobrinuo za Jozefininu djecu iz prvog braka tj. za Alexandreove potomke, a sam nije imao brojno zakonito potomstvo (imao je samo jednog sina s austrijskom nadvojvotkinjom Marijom Lujzom, dok s Jozefinom uopće nije imao potomaka).

Alexandre de Beauharnais bio je pripadnik francuskog plemstva, a rodio se na otoku Martiniqueu, tadašnjem francuskom kolonijalnom posjedu. Otac mu je bio markiz François V de Beauharnais, guverner spomenutog Martiniquea i časnik Francuske kraljevske mornarice. Alexandre nije naslijedio titulu markiza jer je bio mlađi sin u obitelji, no dobio je titulu vikonta de Beauharnaisa, koja je također bila ugledna. Ostvario je značajnu vojnu karijeru, boreći se kao francuski časnik čak i u Sjevernoj Americi tijekom Američkog rata za nezavisnost (kao sudionik na strani novostvorenog SAD-a, a protiv Velike Britanije).

Nakon početka Francuske revolucije Alexandre de Beauharnais bio je general, vrhovni zapovjednik Rajnske armije pa čak i kandidat za ministra rata. Ipak, tijekom vladavine terora optužen je i smaknut na giljotini, u starosti od samo 34 godine. Njegove supruga Jozefina ostala je tako udovicom, s dvoje djece: sinom Eugèneom i kćeri Hortense, koje je posvojio Napoleon.


Komentari