Na današnji dan

Alessandro Medici – prvi vojvoda od Firence – 1537.

Alessandro Medici bio je suvremenik slavnih osoba iz razdoblja renesanse – Michelangela Buonarottija, Niccolòa Machiavellija i mnogih drugih.

Na današnji dan 1537. godine umro je Alessandro Medici, prvi vojvoda od Firence. Doduše, obitelj Medici držala je vlast u Firenci još od 1434. godine tj. stotinjak godina prije Alessandra, no prije njega oni nisu imali službenu titulu vladara Firence. Naime, Firenca je tijekom prvih stotinjak godina vlasti dinastije Medici nominalno bila republika, a Alessandrovi prethodnici bili su jednostavno njeni signori. Tek je Alessandro dobio zvučnu titulu vojvode od Firence (tal. duca di Firenze). Kasnije su Mediciji uzdignuti na još višu titulu – vojvoda od Toskane (tal. granduca di Toscana).

Alessandro Medici bio je suvremenik slavnih osoba iz razdoblja renesanse – Michelangela Buonarottija, Niccolòa Machiavellija i mnogih drugih. Imao je snažnu zaštitu u osobi svog rođaka – pape Klementa VII. – koji je također bio iz obitelji Medici (zvao se Giulio Medici).

Komentari