Na današnji dan

Aleksej Leonov – prvi čovjek koji je hodao svemirom (1934.)

Dana 30. svibnja 1934. rođen je Aleksej Leonov, astronaut koji je izveo prvi izlazak iz svemirske letjelice u povijesti i time postao prvim čovjekom koji je boravio u svemiru samo u odijelu. Takav izlazak iz letjelice kolokvijalno se naziva i hodom u svemiru (engl. spacewalk). U sovjetskoj i ruskoj tradiciji astronaute se naziva kozmonautima.

Aleksej Leonov rodio se u selu Listvjanki u zapadnom Sibiru. Riječ je o području udaljenom čak oko 3.000 kilometara istočno od Moskve. Prije nego je postao kozmonautom bio je Leonov pilot u Zračnim snagama Sovjetskog Saveza. Svoj povijesni prvi hod u svemiru obavio je 18. ožujka 1965. godine, u dobi od 30 godina. Radilo se o misiji Voshod 2, a njegov je izlazak iz svemirske letjelice ukupno trajao oko 12 minuta. Pri povratku u letjelicu imao je teških problema s prolaskom kroz vrata jer se njegovo odijelo u svemiru napuhnulo. Tek je ispuštanjem tlaka iz odijela uspio provući se kroz vrata. 

Zanimljivo je da je Aleksej Leonov kasnije dobio i čin zrakoplovnog generala, a postao je i dvostrukim herojem Sovjetskog Saveza. Velik ugled ima i u današnjoj Ruskoj Federaciji, tako da je dobio odlikovanja u vrijeme Putina i Medvedeva.


Komentari