Na današnji dan

Aleksandar von Thurn und Taxis – glavni povjerenik Svetog Rimskog Carstva – 1704.

Svoju je glavnu rezidenciju preselio u Regensburg, jer su se ondje održavale sjednice Reichstaga.

Dana 21. ožujka 1704. godine rođen je knez Aleksandar Ferdinand von Thurn und Taxis, moćni i bogati njemački aristokrat. Imao je funkciju glavnog carskog povjerenika (njem. Prinzipalkommissar) u Svetom Rimskom Carstvu, što znači da je zastupao habsburškog cara na sjednicama Reichstaga tj. Carskog parlamenta u Njemačkoj (carevi su u to doba načelno boravili u Beču, a Carski parlament zasjedao je u njemačkom gradu Regensburgu).

Knez von Thurn und Taxis imao je i unosnu funkciju vrhovnog upravitelja pošta Svetog Rimskog Carstva, koja je u njegovoj obitelji bila nasljedna još od 17. stoljeća. Knez je imao velike prihode od pošte, na koju je posjedovao svojevrsni carski monopol. Napomenimo, u to je vrijeme poštanska služba bila izvanredno važna jer se osim prijevozom pisama i pošiljaka bavila i prijevozom osoba (poštanske kočije bile su jedan od najpopularnijih načina prijevoza).

Knez Aleksandar Ferdinand osnovao je Viteški red savršenog prijateljstva (njem. Der Orden De Parfaite Amitié), koji dinastija von Thurn und Taxis dodjeljuje i danas.


Knez je rođen u Frankfurtu na Majni, gdje je njegova obitelj von Thurn und Taxis imala snažno uporište. Svoju je glavnu rezidenciju knez tijekom života preselio u Regensburg, jer su se ondje održavale sjednice Reichstaga, u kojem je imao spomenutu funkciju glavnog carskog povjerenika. Obitelj von Thurn und Taxis i danas u Regensburgu posjeduje jedan od najvećih privatnih dvoraca na svijetu (Schloss Sankt Emmeram).

Knez je preminuo u Regensburgu 1773. godine, u dobi od 68 godina.

Komentari