Na današnji dan

Albrecht von Habsburg-Teschen – najbogatiji habsburški nadvojvoda (1817.)

U vojsci je nadvojvoda Albrecht dobio čin feldmaršala, a postao je glavnim inspektorom svih vojnih jedinica Habsburške Monarhije.

Dana 3. kolovoza 1817. godine rođen je nadvojvoda Albrecht, vojvoda od Teschena. Pripadao je carskoj dinastiji Habsburg-Lothringen, kao praunuk carice Marije Terezije i unuk njenog sina Leopolda II. (cara Svetog Rimskog Carstva od 1790. do 1792. godine). Albrechtov otac bio je znameniti vojskovođa Karlo, pobjednik nad Napoleonom Bonaparteom u Bitki kod Asperna.

Nadvojvoda Albrecht također je postao vojskovođom, a naslijedio je goleme posjede dinastičke linije Habsburg-Teschen. Ti su posjedi uključivali vojvodstvo Teschen, smješteno na području u blizini današnje tromeđe Poljske, Češke i Slovačke, kao i velike zemljoposjede u Ugarskoj. Vlastelinstvo Belje, koje se nalazilo u Baranji, također je pripadalo dinastičkoj grani Habsburg-Teschen. Sve u svemu, nadvojvoda Albrecht bio je bogatiji od svojih carskih rođaka, izuzevši vjerojatno samo cara Franju Josipa kao vladara cjelokupne Monarhije.

U vojsci je nadvojvoda Albrecht dobio čin feldmaršala, a postao je glavnim inspektorom (njem.Generalinspekteur) svih vojnih jedinica Habsburške Monarhije, a kasnije i Austro-Ugarske. Na tom je položaju ostao sve do svoje smrti u prilično visokoj 78. godini života. U Beču je posjedovao veliku palaču smještenu u neposrednoj blizini carskog dvora (Hofburga). Ondje je bila smještena njegova velika kolekcija umjetnina, a danas se u istoj palači nalazi znameniti muzej Albertina.


Komentari