Na današnji dan

Albrecht Dürer – njemački renesansni slikar i grafičar – 1471.

Dürer postao slavnim umjetnikom već u mladoj dobi. U Njemačkoj je postao jednim od najpoznatijih predstavnika renesansne umjetnosti, a sa svojim je talijanskim kolegama, uključujući Rafaela i Leonarda, čak i komunicirao.

Dana 21. svibnja 1471. godine rođen je Albrecht Dürer, jedan od najpoznatijih slikara i grafičara u njemačkoj povijesti. Rodio se u gradu Nürnbergu, a osobito je zanimljivo da mu je otac podrijetlom bio iz Ugarske. Naime, otac mu je rođenjem bio iz mjesta Ajtósa, smještenog pokraj grada Gyule u današnjoj Mađarskoj (nedaleko od današnje mađarsko-rumunjske granice).

Albrecht Dürer bio je suvremenik mnogih znamenitih renesansnih umjetnika. Osobito je zanimljivo da su mu među suvremenicima bili Leonardo da Vinci, Michelangelo Buonarroti te Raffaello Santi (poznat jednostavno i kao Rafael). 

Zanimljivo je da je Dürer postao slavnim umjetnikom već u mladoj dobi. U Njemačkoj je postao jednim od najpoznatijih predstavnika renesansne umjetnosti, a sa svojim je talijanskim kolegama, uključujući Rafaela i Leonarda, čak i komunicirao. Dürer je poživio do 57. godine života, a umro je 1528. godine u rodnom Nürnebergu.


Komentari