Na današnji dan

Albrecht Achilles von Hohenzollern – moćni markgrof od Brandenburga – 1414.

Premda je izvorno vladao samo kneževinom Ansbach pokraj Nürnberga, postao je zbog svojih vojničkih osobina ubrzo jednim od najmoćnijih knezova u Svetom Rimskom Carstvu.

Dana 9. studenog 1414. godine rođen je Albrecht von Hohenzollern, njemački knez-izbornik i markgrof Brandenburga. Dobio je nadimak Ahilej (njem. Achilles), prema grčkom junaku iz Ilijade, pa ga se u historiografiji obično naziva Albrecht Achilles. Slično tome, njegov je sin dobio nadimak Ciceron, unuk Nestor, a praunuk Hektor.

Spomenuti Albrechtov nadimak Ahilej upućivao je na njegove kvalitete u vođenju rata. I doista, premda je izvorno vladao samo kneževinom Ansbach pokraj Nürnberga, Albrecht Achilles postao je zbog svojih vojničkih osobina ubrzo jednim od najmoćnijih knezova u Svetom Rimskom Carstvu. Bogatim je postao nakon što je naslijedio kneževinu Bayreuth od svog brata, a zatim i golemu markgrofoviju Brandenburg od posljednjeg preživjelog brata. Budući da su mu sva braća preminula ne ostaviviši muške potomke, Albrecht Achilles ujedinio je pod svojom vlašću sve obiteljske posjede. Podvrgnuo je svojoj vrhovnoj vlasti  i Pomeraniju, smještenu uz obalu Baltičkog mora. Nakon njegove smrti 1486. godine markgrofoviju Brandenburg, koja je bila najveći obiteljski posjed, naslijedio je njegov spomenuti najstariji sin Johann Cicero, dok su manje posjede (Ansbach i Bayreuth) naslijedili mlađi sinovi.

Komentari