Na današnji dan

Alberto Fujimori i ostavka telefaksom (1938.)

Dana 28. srpnja 1938. rođen je u Limi, glavnom gradu Perua, Alberto Fujimori, kasniji predsjednik te zemlje. Roditelji su mu bili Japanci koji su se doselili u Peru svega 4 godine prije njegovog rođenja. 

Fujimori je na položaju predsjednika bio od 1990. godine. Peruanski mediji su 1997. pokrenuli negativnu kampanju protiv predsjednika Fujimorija, tvrdeći da je on zapravo rođen u Japanu. Kao takav ne bi smio biti peruanskim predsjednikom, jer ustav propisuje da predsjednik mora biti rođeni Peruanac. Na kraju se ispostavilo da su to bila zlonamjerna podmetanja.

Ipak tri godine kasnije optužen je za korupciju nakon čega je pobjegao u Japan odakle je telefaksom poslao ostavku na mjesto predsjednika. Ostavka je odbijena od strane Kongresa koji je radije izglasao njegov opoziv s dužnosti. Nakon pet godina provedenih u Japanu  iznenada se pojavio u Čileu želeći se ponovno kandidirati za peruanske predsjedničke izbore 2006. Tamo je uhićen te izručen u Peru gdje mu je suđeno za zločine protiv čovječnosti, korupciju i otmice. Osuđen je na 25 godina zatvora 2009. i to je prvi put da je jedan demokratski izabran predsjednik Latinske Amerike osuđen na zatvorsku kaznu.

Unatoč svemu tome Peruanci Fujimorija ne pamte po mračnim stranama njegove vladavine, nego po tome što je gradio škole, zaustavio teror i nasilje ultraljevičarske gerile i obuzdao inflaciju koja je dostizala 7600 %. Tako je među anketama i dalje među najpopularnijim peruanskim političarima.


Fujimori se oženio Peruankom koja je također japanskog porijekla. Kćer Keiko Fujimori poznata je peruanska političarka i članica Kongresa. Kandidirala se za predsjednicu Perua 2011. godine, no završila je na drugom mjestu.

piše: Dražen Krajcar

 

Komentari