Na današnji dan

Albert Schweitzer – kršćanski teolog, liječnik, glazbenik, humanitarac i mirotvorac – 1965.

U afričkom gradu Lambarénéu osnovao je zajedno sa svojom suprugom bolnicu u kojoj je iz kršćanskih pobuda liječio tamošnje stanovnike.

Dana 4. rujna 1965. godine umro je Albert Schweitzer, njemački dobitnik Nobelove nagrade za mir. Preminuo je u mjestu Lambaréné u afričkoj državi Gabon, u visokoj 91. godini života. U Lambarénéu je Schweitzer oko pola stoljeća ranije osnovao znamenitu bolnicu, u vrijeme kad je područje Gabona još uvijek bilo pod francuskom kolonijalnom vlasti. Svojim je radom na humanitarnom području, kao i mirotvorstvom, Schweitzer postao svojedobno jednom od najuglednijih svjetskih javnih osoba.

Albert Schweitzer rođen je 1875. godine u Kaisersbergu u tadašnjoj njemačkoj pokrajini Elzass (današnji francuski Alsace). Područje pokrajine Alsace/Elzass tijekom dugog je vremena predstavljalo spornu točku u odnosima Francuske i Njemačke. Schweitzerov rodni Kaisersberg danas nosi ime Kaysersberg, a nalazi se unutar granica Republike Francuske, oko 60 kilometara jugozapadno od Strasbourga. Zanimljivo je da je Schweitzerov otac bio protestantski pastor, a mladi je Albert razvio specifičan kršćanski pogled na svijet.

U profesionalnom je smislu Albert Schweitzer bio liječnik, glazbenik i teolog. Osobito je cijenio glazbu Johanna Sebastiana Bacha, a u Afriku je otišao 1913. godine kao liječnik. Osnovao je u spomenutom Lambarénéu bolnicu, zajedno sa svojom suprugom. Njegovo humanitarno djelovanje imalo je duboki temelj u kršćanskom pozivu.


Komentari