Na današnji dan

Albert od Monaka – prvi monarh na oba pola (1958.)

Dana 14. ožujka 1958. rođen je knez Albert II. od Monaka, prvi vladar u povijesti koji je posjetio Sjeverni i Južni pol. Rodila ga je u kneževskoj palači u Monaku tadašnja kneginja (princeza) Grace, inače slavna američka glumica Grace Kelly. Albertov djed po majci – John B. Kelly – bio je Amerikanac irskog podrijetla i dobitnik triju zlatnih olimpijskih medalja u veslanju.

Prijestolje Monaka Albert je naslijedio 2005., nakon smrti svog oca Rainiera III. od Monaka. Albert, osim titule suverenog kneza od Monaka, nosi još niz titula koje je tijekom povijesti skupila njegova obitelj. Tako je Albert ujedno vojvoda od Valentinoisa, Mazarina i Mayennea, princ od Château-Porciena, markiz od Guiscarda i Chillyja, grof od Torignija, Longjumeaua, Belforta, Ferrettea, Thanna i Rosemonta te barun od Buisa, Saint-Lôa, Luthumièrea, Hambyea i Altkircha. Titulu vojvode od Mazarina prvi je nosio znameniti kardinal Mazarin, svojevrsni francuski premijer iz doba kraljeva Luja XIII. i Luja XIV., a kasnije je ta titula prešla na obitelj Grimaldi.

Sjeverni pol Albert je posjetio na Uskrs 2006. u sklopu ruske polarne ekspedicije. Postao je tad prvi vladar i prvi šef države koji je stupio na Sjeverni pol. Na Južni je pol dospio 2009. kao član jednomjesečne ekspedicije po Antarktici, također kao prvi vladar u povijesti.

Komentari