Select your Top Menu from wp menus

14.03.

Albert od Monaka – prvi monarh na oba pola (1958.)

Albert od Monaka – prvi monarh na oba pola (1958.)

Dana 14. ožujka 1958. rođen je knez Albert II. od Monaka, prvi vladar u povijesti koji je posjetio Sjeverni i Južni pol. Rodila ga je u kneževskoj palači u Monaku tadašnja kneginja (princeza) Grace, inače slavna američka glumica rođenog imena Grace Kelly. Albertov djed po majci – John B. Kelly – bio je Amerikanac irskog podrijetla i dobitnik triju zlatnih olimpijskih medalja u veslanju.

Prijestolje Monaka naslijedio je Albert 2005. godine, nakon smrti svog oca Rainiera III. od Monaka. Albert osim titule suverenog kneza od Monaka nosi još čitav niz titula koje je tijekom povijesti skupila njegova obitelj. Tako je Albert ujedno i vojvoda od Valentinoisa, Mazarina i Mayennea, princ od Château-Porciena, markiz od Guiscarda i Chillyja, grof od Torignija, Longjumeaua, Belforta, Ferrettea, Thanna i Rosemonta te barun od Buisa, Saint-Lôa, Luthumièrea, Hambyea i Altkircha.

Spomenutu titulu vojvode od Mazarina prvi je nosio znameniti kardinal Mazarin, svojevrsni francuski premijer iz doba kraljeva Luja XIII. i Luja XIV., a kasnije je ta titula prešla na obitelj Grimaldi. Sjeverni pol posjetio je Albert na Uskrs 2006. u sklopu ruske polarne ekspedicije. Postao je tada prvim vladarom pa čak i prvim šefom države u ljudskoj povijesti na Sjevernom polu. Na Južni je pol dospio 2009. kao član jednomjesečne ekspedicije po Antarktici, također kao prvi vladar i šef države u povijesti.

 

Facebook Comments

Vezani članci