Na današnji dan

Alberico I. Cybo-Malaspina – europski kralj mramora (1534.)

Alberico I. Cybo-Malaspina, prvi knez i markiz talijanskih državica zvanih Massa i Carrara, rodio se 28. veljače 1534. godine u Genovi. Njegova dinastija Cybo-Malaspina vladala je kasnije tom državom sve do 1790. godine, tj. ukupno tijekom više od 230 godina. Alberico I. Cybo-Malaspina objedinio je u svojoj osobi nasljeđa dviju ranijih dinastija – Cybo i Malaspina (otac mu je bio Lorenzo Cybo, a majka Ricciarda Malaspina).

Alberico I. postao je već prije svoje 20. godine vladarom suverenih državica Masse i Carrare. Isprva je imao samo titulu markiza od Masse i gospodara Carrare (marchese di Massa, signore di Carrara), no kasnije je uzvišen u kneza od Masse i markiza od Carrare (principe di Massa, marchese di Carrara). Na kraju je Alberico I. dobio čak i titulu vojvode (duca).

Titula vojvode, koju je Alberico I. uspio doseći, bila je najviša dostupna titula u Italiji, ne računajući kraljevsku i carsku titulu te titulu velikog vojvode (granduca), koju su nekoć u Italiji nosili samo pripadnici obitelji Medici. Premda je državni teritorij Masse i Carrare bio malen (manji od površine današnjeg Luksemburga), Alberico I. Cybo-Malaspina bio je teoretski ravnopravan drugim vladarima država u Europi. Primjerice, obitelj Cybo-Malaspina mogla je ulaziti u bračne veze s europskim kraljevskim i carskim obiteljima.

Znatne prihode imao je Alberico I. Cybo-Malaspina od znamenitih kamenoloma u Carrari. Naime, mramor iz Carrare bio je iznimno cijenjen u Europi i svijetu, a u njemu je skulpture izrađivao i slavni Michelangelo Buonarroti, suvremenik Alberica I. Vojvoda je umro 1623. godine u Massi, svojoj glavnoj prijestolnici, u kojoj je sagradio veliku vojvodsku palaču (tal. Palazzo Ducale).


Komentari