Na današnji dan

Aktivisti Greenpeacea upali na brod Clemenceau – 2006.

Nosaču zrakoplova Clemenceau  nikada nije dopušteno da dođe do Indije, nego je vraćen u Francusku.

Na današnji dan 2006. godine aktivisti Greenpeacea ukrcali su se na francuski nosač zrakoplova Clemenceau. Taj se nosač nalazio na putu iz Francuske prema Indiji, gdje je trebao biti razrezan u staro željezo. Naime, Clemenceau je iz upotrebe u Francuskoj izbačen još 1997. godine, nakon više od 35 godina službe (porinut je bio još 1957. godine, a u službu je stavljen 1961. godine).

Aktivisti Greenpeacea ukrcali su se na stari nosač jer je on predstavljao veliku ekološku prijetnju. Naime, na brodu se osim dvadesetak tisuća tona željeza nalazilo i mnogo opasnog azbesta. U Indiji je čitava ta struktura trebala biti rastavljena, što je predstavljalo ekološku opasnost, kako za prirodu tako i za za indijske radnike.

Nakon ukrcavanja, aktivisti Greenpeacea postavili su na nosaču zastavu s natpisom ASBESTOS CARRIER: STAY OUT OF INDIA. I doista, brodu nikada nije dopušteno da dođe do Indije, nego je vraćen u Francusku. Kasnije je sklopljen ugovor s britanskom tvrtkom Able UK, koja je na suvremeni način u Engleskoj rastavila brod kako ne bi nastala opasnost za okoliš i za radnike.


Komentari