Na današnji dan

Agostino Chigi – najbogatiji građanin renesansnog Rima – 1466.

Uz obalu rijeke Tibera u Rimu dao je sagraditi veličanstvenu vilu, danas poznatu pod nazivom Villa Farnesina.

Bogati talijanski trgovac i bankar Agostino Chigi rođen je 29. studenog 1466. godine. Obitelj Chigi potjecala je iz talijanskog grada Siene, u kojem je rođen i Agostino kao sin bogatog bankara. U ranim dvadesetim godinama preselio se u Rim, glavni grad Papinske Države, gdje je postao jednim od najbogatijih ljudi svoga vremena.

Snažnu suradnju Chigi je ostvario s papom Julijem II. (rođenog imena Giuliano della Rovere), čiji je pontifikat trajao od 1503. do 1513. godine. U zlatnom dobu rimske renesanse Chigi je bio najbogatiji građanin Rima, a dobio je nadimak Veličanstveni (tal . Il Magnifico). Postao je sponzorom mnogih umjetnika, poput Pietra Aretina, Baldassarea Peruzzija, Pietra Perugina, Sebastiana del Piomba i Rafaela. Uz obalu rijeke Tibera u Rimu dao je sagraditi veličanstvenu vilu, danas poznatu pod nazivom Villa Farnesina, u kojoj su Baldassarre Peruzzi i Rafael izradili umjetnički izvanredno vrijedne freske.

Chigi je poživio do 11. travnja 1520. godine, a preminuo je u 54. godini. Njegova obitelj Chigi postala je kasnije još slavnijom jer je dala papu Aleksandra VII. (rođenog imena Fabio Chigi), čiji je pontifikat trajao od 1655. do 1667. godine. Obitelj Chigi sagradila je kasnije još nekoliko rimskih palača, od kojih je danas vjerojatno najpoznatija Palazzo Chigi, službena rezidencija talijanskih premijera.


Komentari