Na današnji dan

Afrički vođa koji je iznajmljivao Concorde za svoja putovanja u Pariz – 1930.

File written by Adobe Photoshop¨ 5.2

U sjevernom Zairu kod gradića Gbadolitea, iz kojeg je potjecala njegova obitelj, Mobutu je sagradio u prašumi veličanstvene palače, tako da su to mjesto neki nazivali Versailles u džungli.

Dana 14. listopada 1930. godine rođen je jedan od najpoznatijih diktatora 20. stoljeća – afrički vođa Mobutu Sese Seko. Vladao je velikom afričkom državom Kongo/Zair više od 30 godina. Upravo je on donio odluku da se Demokratska Republika Kongo 1971. godine preimenuje u Zair. Bilo je to u skladu s njegovom politikom uvođenja autentičnih afričkih imena ukidanjem kolonijalnog naslijeđa. Tako je glavnom gradu njegove države promijenjeno ime iz Léopoldville u Kinshasa.

Još je veći utjecaj Mobutuov plan uvođenja autentičnih imena imao na stanovnike države, koji su svoja kršćanska imena trebali zamijeniti afričkim. I sam je Mobutu tako promijenio ime iz Joseph-Désiré Mobutu u Mobutu Sese Seko Nkuku Ngbendu Wa Za Banga (obično skraćivano u Mobutu Sese Seko).

U skladu s Mobutuovom politikom uklanjanja kolonijalističkih obilježja, stanovnici Zaira nisu smjeli nositi zapadnjačka odijela i kravate. Mobutu je u svijetu bio prepoznatljiv po tome što je nosio kapu od leopardove kože.


Mobutu se za vrijeme vlasti ekstravagantno ponašao. Primjerice, iznajmljivao je francuski nadzvučni zrakoplov Concorde za svoje osobno korištenje. Concordeom je putovao iz Afrike u Pariz navodno čak i u shopping, a jednom je prilikom odletio njime u New York održati govor pri UN-u.

Njegov se portret nalazio na novčanicama Zaira, a neki procjenjuju da je za vrijeme vlasti izvukao iz države milijarde dolara u svoje privatne ruke. U sjevernom Zairu kod gradića Gbadolitea, iz kojeg je potjecala njegova obitelj, sagradio je u prašumi veličanstvene palače, tako da su to mjesto neki nazivali Versailles u džungli. Ondje je sagradio i veliku zračnu luku na koju je mogao slijetati i Concorde.

Komentari