Na današnji dan

Afrički narodi pobijedili Nijemce u Bitki kod Mankona (1891.)

Bitka kod Mankona bila je jedna u nizu sukoba tijekom Bafutskih ratova krajem 19. i početkom 20. stoljeća. Ratovi su se vodili između naroda Bafut i saveza između Njemačke te susjednih afričkih naroda. Narod Bafut je imao kraljevinu na području današnjeg Kameruna.

Godine 1889. njemački istraživač Eugen Zintgraff stigao je u kraljevinu Bafuta. Nijemac je uspostavio komunikaciju s poglavicom Abumbijem I.. Poglavica se uvrijedio i smatrao njemačko ponašanje neprijateljskim. Za tu uvredu optužio je poglavicu neprijateljskog plemena Bali. 

Godine 1891. vojnici naroda Bali, predvođeni njemačkim trupama, napali su narod Mankon, Bafutove saveznike. Napad je izveden iz osvete za smrt dvaju glasnika koje je Eugene Zintgraff i zatražio bjelokost. Iz naroda Bali u napadu je sudjelovalo oko 5000 vojnika, pripadnici Zintgraffove ekspedicije i drugi Europljani. Mankon je napadnut 31. siječnja 1891. godine. Europljani su osvojili i glavni grad bafutskog kraljevstva i spalili ga. Oko 10.000 vojnika iz Bafuta, Mankona i okolice napalo je europsku vojsku i nanijeli im teške gubitke. Nijemci i njihovi saveznici povukli su se u Baliburg – njemačku postaju na teritoriju Balija. 

Bitka je ušla u povijest pod nazivom Bitka kod Mankona i bila je dotad najžešća bitka koju su Nijemci vodili u zapadnoj Africi. Od 1901. do 1907. njemačke su trupe napale Bafute nekoliko puta i osvojile njihovu kraljevinu. Poglavica je pobjegao u egzil, ali su ga Nijemci vratili na poziciju poglavice. Kraljevina Bafut na kraju je postala dio njemačkog protektorata Kamerun. 


 

Danas se na mjestu vojnog logora Abumbija I. nalazi spomenik narodu Bafuta, a u rezidenciji poglavice uređen je muzej. U njemu se nalaze lubanje poginulih njemačkih vojnika, oružje i streljivo. 

 

Piše: Marsela Alić

Komentari