Na današnji dan

Afera plakata u Francuskoj (1534.)

U noći sa 17. na 18. listopad 1534. po francuskim su gradovima postavljeni plakati koji su izazvali skandal. Taj je događaj nazvan Afera plakata. To je bio jedan od važnih događaja u razvoju plakata i njegovog korištenja za poticanje pobune u narodu. Nije sigurno tko su autori plakata. Pretpostavlja se da ih je osmislio tadašnji vođa francuskih protestanata Guillaume Farel ili svećenik iz Neuchâtela Antoine de Marcourt.

Cilj plakata bio je izravan napad na Katoličku crkvu. Protestanti su optuživali katoličke svećenike za zloporabu u euharistiji. Na plakatu je bio otisnut podugačak naslov koji otprilike glasi Članak o groznim, velikim i nepodnošljivim zloporabama papističkih misa koje su čista suprotnost posljednjoj večeri našeg Gospodina, jedinog posrednika i spasitelja Isusa Krista. Protestanti su također pisali o tome kako ceremonije i rituali na misama odvlače pozornost od pravog značenja posljednje večere. 

Jedan plakat dospio je čak u kraljevski dvorac u Amboiseu, što je prilično uvrijedilo i prestrašilo kralja Franju I. Nakon toga je prekinuo donekle pomirljivu politiku prema protestantima u zemlji. Ponuđena je velika svota novca za one koji će prokazati autore plakata. Samo dva tjedna kasnije pale su prve presude. Neki su spaljeni, a neki obješeni i zatim spaljeni, no pravi autor nikad nije otkriven.

Razdor između katolika i protestanata nakon ovog sedogađaja produbio, a oni katolici koji su i bili za reforme unutar Crkve, predomislili su se i stali čvrsto na stranu pape. Zbog općeg stanja u Francuskoj istaknuti protestanti, među njima i Jean Calvin, morali su pobjeći iz zemlje. 


Piše: Marsela Alić

Komentari