Na današnji dan

Adolf Hitler postao njemački Führer – 1934.

Hitler je iskoristio priliku da svojoj kancelarskoj funkciji doda i funkciju predsjednika republike. Tako je postao istodobno i šef vlade i šef države.

Adolf Hitler postao je njemačkim kancelarom još 1933. godine. Kancelar je u Njemačkoj zapravo isto što i premijer, dakle šef vlade. Međutim, Njemačka je u to doba imala i predsjednika republike. Tu je funkciju još od 1925. držao slavni Paul von Hindenburg, ugledni feldmaršal iz Prvog svjetskog rata. Hitler i Hindenburg tijekom više od godinu dana zajedno su vladali Njemačkom.

Međutim, na današnji dan Hindenburg je umro u dobi od 86 godina od raka pluća. To je pružilo Hitleru priliku da preuzme i Hindenburgovu predsjedničku poziciju. To je učinio tako da je u parlamentu dao izglasati zakon kojim se spajaju dužnosti predsjednika i kancelara u novu funkciju nazvanu Führer und Reichskanzler. Predsjednička je titula, dakle, nestala iz upotrebe, a Hitler je od tada bio i šef vlade i šef države. U praksi je to značilo da više nije mogao biti smijenjen zakonitim putem.

Uskoro je njemačka propaganda Hitlera počela nazivati Führer des deutschen Reiches und Volkes (hrv. Vođa Njemačkog Reicha i naroda). Hitlerova titula 1942. službeno je izmijenjena u Führer des Großdeutschen Reiches (hrv. Vođa Velikonjemačkog Reicha).


Komentari