Na današnji dan

Adolf Hitler – jedan od najvećih zločinaca u povijesti – 1889.

FILE - In this Sept. 22, 1938 file photo German dictator Adolf Hitler stands in a room of the hotel Dreesen, in Bad Godesberg, near Bonn. Adolf Hitler enjoyed special treatment while jailed in 1924, being allowed hundreds of visitors - sometimes unsupervised - including some 30 to 40 to celebrate his 35th birthday, according to a treasure trove of documents that have surfaced from the prison near Munich where he was held. The 500 documents from the Landsberg prison were recently found by a Nuremberg man among the possessions of his late father, who had purchased them at a flea market in the 1970s, according to Werner Behringer Wednesday, June 23, 2010, whose auction house in the Bavarian city of Fuerth will offer them for sale next month. (AP Photo, File) Original Filename: Germany_Hitler_In_Jail_MFRA1.jpg

Adolf Hitler rođen je u austrijskom gradiću Braunau na rijeci Inn.

U austrijskom gradiću Braunau na rijeci Inn 20. travnja 1889. godine rođen je Adolf Hitler. Otac mu se zvao Alois Hitler i radio je kao carinski inspektor u Braunau, koji je ležao na samoj njemačko-austrijskoj granici. Hitlerov otac bio je nezakonit sin i imao je rođeno prezime Schicklgruber, a tek s 39 godina promijenio je prezime u Hitler, prema očuhu. Postojala su neka nagađanja da je biološki Aloisov otac bio Židov Leopold Frankenberger, no za to nema dokaza.

Majka Adolfa Hitlera bila je Klara Pölzl – tiha, pobožna i brižna žena prema opisima njenog liječnika. S druge strane, Adolfov je otac bio strog i autoritativan i ubrzo je između oca i sina izbio sukob. Mali je Adolf Hitler već nakon osnovne škole želio postati umjetnik, no otac mu je to zabranio želeći da bude državni službenik poput njega. Poslao ga je u tehničku srednju školu, na što je Adolf iz protesta postao loš učenik. Iz istog je protesta Adolf odbacivao očevo austrijanstvo i smatrao se Nijemcem.

Nakon što mu je otac umro, Adolf se posvetio umjetnosti otišavši u Beč i pokušavši se upisati na likovnu akademiju. Odbijen je i na slikarstvu i na arhitekturi, što ga je jako pogodilo. Ostao je bez novaca i nekoliko godina živio u bečkom domu za beskućnike. Zanimljivo je da je Hitler upravo u Beču postao antisemit, uvelike pod utjecajem tadašnjeg protužidovskog gradonačelnika Karla Luegera.


Komentari