Na današnji dan

Admiral von Tirpitz – tvorac njemačke pomorske moći – 1849.

Tirpitz se uzdigao nakon što je predložio njemačkom caru jačanje mornarice putem gradnje velikih bojnih brodova.

Glasoviti njemački admiral Alfred von Tirpitz rođen je 19. ožujka 1849. godine On je zaslužan za pretvaranje njemačke ratne mornarice u svjetsku pomorsku silu. Tirpitz je rođen u gradu Küstrinu, koji danas pripada Poljskoj i nosi ime Kostrzyn. 

Tirpitz se upisao u dobi od 16 godina na Mornaričku školu u Kielu kao kadet, i to slučajno. Naime, jedan njegov prijatelj odlučio je pohađati mornaričku školu, a Tirpitzu se ta ideja svidjela pa se i on upisao. U dobi od 26 godina Tirpitz je već stekao čin Kapitänleutnanta, s kojim se može zapovijedati brodovima. S 39 godina postao je Kapitän zur See (najviši njemački čin ispod admirala).

Tirpitz se uzdigao nakon što je predložio njemačkom caru jačanje mornarice putem gradnje velikih bojnih brodova. Car Vilim II. bio je prilično ambiciozan čovjek i takva mu se grandiozna ideja svidjela. Naime, želio je dobiti mornaricu usporedivu s onom njegove bake – britanske kraljice Viktorije. Tirpitz je postao admiral, a zatim i državni tajnik za Carsku mornaricu. Ta funkcija bila mu je moćno uporište za provođenje politike reorganizacije njemačke mornarice. Naime, kao državni tajnik za Carsku mornaricu bio je član njemačke Carske vlade (kabineta) tj. na neki način bio je njemački ministar mornarice.

Tirpitz je 1911. godine uzdignut u čin Grossadmirala – što je bio najviši čin u njemačkoj mornarici uopće. Taj čin dobilo je samo nekoliko ljudi u njemačkoj povijesti. Umro je u visokoj 81. godini. Nacisti su po Tirpitzu kasnije nazvali najveći bojni brod ikada sagrađen u Njemačkoj.


Komentari