Na današnji dan

Admiral von Bellingshausen – otkrivač Antarktike (1778.)

Dana 20. rujna 1778. rođen je Fabian Gottlieb von Bellingshausen, ruski pomorac njemačkog podrijetla. Rodio se na području današnje Estonije u plemićkoj obitelji Baltičkih Nijemaca. U doba Bellingshausenovog rođenja njegov je rodni kraj pripadao Ruskom Carstvu, koje se u to vrijeme protezalo od Europe do Kalifornije.

Već se u mladosti von Bellingshausen upisao na rusku mornaričku akademiju u Kronstadtu pokraj Sankt-Peterburga, prijestolnice moćnog Ruskog Carstva. Nakon završetka obrazovanja na toj akademiji postao je mornaričkim časnikom. U dobi od samo 24 godine uključen je u posadu prve ruske pomorske ekspedicije koja je trebala obići svijet. I doista, 1806. s tom je ekspedicijom uspješno dovršio put oko svijeta, pod vrhovnim zapovjedništvom kapetana (kasnijeg admirala) Adama Johanna von Krusensterna.

Fabian Gottlieb von Bellingshausen postao je 1819. vođom ekspedicije koja je trebala obići svijet u južnom polarnom području. Na taj pothvat potaknula su ga putovanja Jamesa Cooka, koji mu je bio velik uzor u životu. Sljedeće godine Bellingshausenova ekspedicija otkrila je Antarktiku, čime je dokazao da ipak postoji kontinent na krajnjem jugu Zemlje te stekao vječnu slavu. Godine 1821. unaprijeđen je u čin admirala, te je sudjelovao u Rusko-turskom ratu 1828. – 1829. godine. Godine 1931. izdao je knjigu o svojim antarktičkim putovanjima. Po njemu su nazvani brojni lokaliteti na Antarktici i veliki krater na Mjesecu, smješten nedaleko od južnog Mjesečevog pola.

Komentari