Na današnji dan

Admiral Toyoda – posljednji vrhovni zapovjednik Japanske carske mornarice – 1957.

Divovska Japanska carska mornarica formalno je ukinuta nakon Drugog svjetskog rata i danas više ne postoji. Japan danas ima samo tzv. Pomorske samoobrambene snage.

Dana 22. rujna 1957. godine umro je japanski admiral Soemu Toyoda – posljednji zapovjednik Japanske carske mornarice. Naime, ta je divovska mornarica formalno ukinuta nakon Drugog svjetskog rata i danas više ne postoji. Japan danas ima samo tzv. Pomorske samoobrambene snage, koje ipak nisu zanemarive (raspolažu sa stotinjak brodova i oko 46.000 časnika i mornara). Unatoč napuštanju imena Japanska carska mornarica, te pomorske snage uvelike se naslanjaju na tradiciju carske mornarice (čak im je i pomorska zastava s izlazećim suncem istovjetna onoj iz Drugog svjetskog rata).

Soemu Toyoda promaknut je u čin punog admirala (jap. Kaigun Taishō) neposredno uoči Drugog svjetskog rata. Tijekom rata držao je mnoga važna zapovjedništva. Bio je zapovjednik tzv. Kombinirane flote – najjačeg dijela carske mornarice (prethodnici na tom položaju bili su mu znameniti admirali Isoroku Yamamoto i Mineichi Koga, od kojih su obojica poginula u ratu).

Toyoda je potkraj rata preuzeo i najviši položaj u mornarici – načelnika Glavnog mornaričkog stožera. Taj stožer bio je na čelu goleme pomorske sile, koja je u ratu raspolagala flotama na širokom području od Tihog do Indijskog oceana. Admiral Toyoda bio je automatski i član Carskog glavnog stožera (taj je stožer odgovarao izravno caru) i Vrhovnog ratnog vijeća.

U Carskom glavnom stožeru postojala je konkurencija između kopnene vojske i mornarice. Generali kopnene vojske smatrali su da je najveći neprijatelj Japana SSSR, a mornarički admirali smatrali su da je more najvažnije područje operacija, željeli su da se više ulaže u mornaričko zrakoplovstvo itd.


Nakon japanske predaje, admiralu Toyodi prilično je blago suđeno. Na kraju je pušten na slobodu, na kojoj je poživio sve do svoje 73. godine. 

Komentari