Na današnji dan

Admiral s najvišim činom u povijesti Kraljevine Italije – 1859.

Tijekom Prvog svjetskog rata bio je Paolo Thaon di Revel načelnik stožera Talijanske kraljevske ratne mornarice i vrhovni zapovjednik pomorskih snaga. 

Dana 10. lipnja 1859. godine rođen je Paolo Thaon di Revel, admiral Talijanske kraljevske ratne mornarice. Potjecao je iz obitelji koja je dijelom navodno bila škotskog plemićkog podrijetla, a rodio se u Torinu, prijestolnici Kraljevine Sardinije. Bio je jedini časnik u povijesti Kraljevine Italije koji je dobio čin velikog admirala (tal. Grande Ammiraglio). Bio je to najviši mornarički čin, ekvivalentan činu maršala Italije u kopnenoj vojsci.

Tijekom Prvog svjetskog rata bio je Paolo Thaon di Revel načelnik stožera Talijanske kraljevske ratne mornarice i vrhovni zapovjednik pomorskih snaga. Talijanski kralj Viktor Emanuel III. dodijelio mu je aristokratsku titulu vojvode od mora (tal. Duca del Mare). Bila je to jedna od tzv. pobjedničkih titula dodjeljivanih zaslužnim časnicima nakon talijanske pobjede u Prvom svjetskom ratu. Primjerice, maršal Diaz postao je iste 1922. godine vojvodom od pobjede, a admiral Ciano nešto kasnije grofom od Bakra.

Od 1922. godine bio je Paolo Thaon di Revel ministar mornarice u Mussolinijevoj vladi, no naposljetku je dao ostavku. Nakon Mussolinijeve smjene bio je predsjednik Senata Kraljevine Italije, a preminuo je 1948. godine u Rimu, u prilično visokoj 89. godini.


Komentari