Na današnji dan

Nimitz preuzeo zapovjedništvo nad Pacifičkom flotom (1941.)

Dana 31. prosinca 1941. američki admiral Chester W. Nimitz preuzeo je zapovjedništvo nad američkom Pacifičkom flotom. Dogodilo se to samo oko tri tjedna nakon poznatog japanskog napada na Pearl Harbor. Zbog katastrofe koju je američka Pacifička flota doživjela kod Pearl Harbora njen dotadašnji zapovjednik – admiral Husband E. Kimmel – uklonjen je s dužnosti.

Svečanost Nimitzovog preuzimanja komande održana je na palubi podmornice USS Grayling (SS-209). Nimitz je ujedno promaknut iz čina kontraadmirala (dvije zvjezdice) u čin punog admirala (četiri zvjezdice). Time Nimitz tijekom karijere nikada nije nosio čin viceadmirala (tri zvjezdice), koji je između dviju spomenutih činova.

Dakako, Nimitz je komandu preuzeo u iznimno važnom trenutku. Rat protiv Japana upravo je počinjao, a Pacifička flota imala je za SAD ključnu ulogu na Tihom oceanu. Admiral Nimitz ostao je zapovjednikom Pacifičke flote sve do kraja Drugog svjetskog rata, a kasnije je došao na još više mjesto – šefa pomorskih operacija. To je najviši položaj u Američkoj ratnoj mornarici, a sa sobom danas nosi i članstvo u američkom Združenom stožeru.


Komentari