Na današnji dan

Admiral Nelson unatoč gubitku ruke nastavio zapovjedati (1797.)

Najslavniji admiral u svjetskoj povijesti – Horatio Nelson – teško je ranjen 24. srpnja 1797. u Bitki kod Tenerifa. Admiral Nelson bio je poznat po svojoj hrabrosti i upornosti s kojom je ulazio u bitke unatoč smrtnoj opasnosti. Zbog takve odvažnosti tijekom vojne karijere toliko je puta bio ranjen da je postao pravi invalid, a srljajući u opasnost i ubijen je upravo u trenutku svoje najveće pobjede kod Tragfalgara, kad je konačno skršio svaku nadu Napoleona Bonapartea da pobijedi Veliku Britaniju na moru. Admiral Nelson najteže je ranjavanje doživio kad je pokušao sa svojom flotom izvršiti amfibijski napad na španjolsku tvrđavu Santa Cruz de Tenerife.

Nelson je upravo nedavno bio promaknut u admirala, dobio je vitešku titulu (Admiral Sir Horatio Nelson) i dano mu je zapovjedništvo nad flotom (prije je bio samo kapetan broda). Santa Cruz de Tenerife bilo je važno strateško središte u Kanarskim otocima koje su držali Španjolci kao saveznici Napoleona Bonapartea. Onamo su dolazile španjolske flote s blagom iz Južne Amerike, pa se Nelson nadao bogatom plijenu. Pod okriljem noći izveo je iskrcavanje na plaže otoka Tenerife (to je najveći od Kanarskih otoka i danas je poznato turističko odredište). Španjolci su bili spremni za obranu unatoč tome što je bila noć. Španjolski topovi iz tvrđava počeli su pucati po britanskim napadačima i nastala je teška situacija. Nelson je, hrabar kakav je bio, osobno sudjelovao u iskrcavanju. Upravo kad je njegov čamac pristao na plažu, Nelsona je pogodila neprijateljska kugla i raznijela mu kost nadlaktice na komadiće. Nelsonov posinak poručnik Nisbet pristupio mu je i odrezao vlastitu kravatu da bi povezao poočimu ruku. Krvarenje je bilo tako obilno da je admiral morao biti prevezen natrag na admiralski brod na operaciju.

Međutim, Nelson je odbio da se pozove obližnja fregata da dođe po njega, jer bi u tom slučaju trebalo izvijesiti znak da su Britanci u nevolji, a znao je da bi to loše utjecalo na moral njegovih trupa. Zato je naredio da ga običnim čamcem odvezu natrag na zapovjedni admiralski brod Theseus (moćni brod sa 74 topa i oko 650 članova posade). Kad su admiralu htjeli pomoći da se uspne na brod, uzviknuo je: “Pustite me! Još imam noge i jednu ruku!” Brodski kirurg već je bio spreman na operaciju. Nelson je pokazao na svoju ranjenu desnu ruku i zatražio od kirurga: “Doktore, želim se riješiti ovog beskorisnog komada mesa.” Kirurg mu je odrezao desnu ruku i bacili su je preko palube u more. Već pola sata nakon operacije Nelson je ponovno izdavao naredbe svojim kapetanima. U kasnijim bitkama izgubio je još i oko. Zanimljivo je da je Nelson cijeli život patio i od morske bolesti, što ga nije spriječilo da služi u mornarici i postane najveći pomorski zapovjednik u povijesti.


Komentari