Na današnji dan

Admiral koji je osnovao prvo europsko kolonijalno carstvo u Aziji – 1515.

Moćni admiral Albuquerque imao je nadimke Cezar Istoka, Lav mora i Portugalski Mars

Na današnji dan umro je znameniti portugalski pomorac i vojskovođa – admiral Afonso de Albuquerque. Premda je on u Hrvatskoj gotovo nepoznat, njegova uloga u svjetskoj povijesti bila je vrlo važna jer je osnovao u Aziji prvo europsko kolonijalno carstvo uopće. Bilo je to zapravo prvi put od doba Aleksandra Velikog da je jedan Europljanin uspio imperijalistički zavladati dobrim dijelom Azije.

Maleni Portugal bio je prva europska zemlja koja je krenula u kolonizaciju preko svjetskih mora. U tome su prestigli čak i Španjolsku, svog mnogo većeg susjeda. Za razliku od Španjolaca, koji su se koncentrirali na američki kontinent, Portugalci su za svoju kolonizaciju odabrali Afriku i Aziju. Kasnije je čak došlo i do službenog dogovora o podjeli – Španjolskoj je prepuštena zapadna hemisfera, a Portugal je dobio istočnu (igrom slučaja Portugalu je pripao još i Brazil u Južnoj Americi). Trgovina s Azijom oko juga Afrike, pala je u portugalske ruke, a bila je silno važna jer je opskrbljivala Europu tada vrlo cijenjenim i skupim začinima.

Portugalac Afonso de Albuquerque agresivno je nastupio u Indijskom oceanu i uspio je za Portugal osvojiti mnoge važne luke. Na ulazu u Perzijski zaljev osvojio je strateški izvanredno važan otok Hormuz, pobijedivši 50 puta brojniju perzijsku vojsku. Posjedovanje tog otoka omogućilo je Portugalcima kontrolu sveukupne trgovine između Indije i Europe kroz Perzijski zaljev.


U Indiji je Albuquerque osvojio poznati grad Gou i postavio u nju sjedište portugalskog indijskog imperija. Goa je ostala kasnije stotinama godina sjedište moćnih portugalskih potkraljeva Indije. Na području današnje Malezije, Albuquerque je osvojio grad Malaku, preko kojeg se mogla kontrolirati trgovina između Kine i Indije.

Zbog svojih uspjeha portugalski kralj nagradio je Albuquerquea najvišom aristokratskom titulom. Naime, učinio ga je vojvodom od Goe (Duque de Goa), što je bila prva vojvodska titula u Portugalu za nekoga tko nije bio iz vladajuće kraljevske dinastije. Albuquerque je imao nadimke Cezar Istoka, Lav mora i Portugalski Mars. Umro je upravo u spomenutoj Goi, na današnji dan 1515. godine.

Komentari