Na današnji dan

Admiral Horthy – Hitlerov saveznik, a zatim protivnik – 1957.

Horthy je umro u egzilu u Portugalu, njegovi posmrtni ostaci preneseni su u Mađarsku nakon pada komunizma.

Jedan od najpoznatijih mađarskih državnika – admiral Miklos Horthy, umro je 9. veljače 1957. godine.. On je godinama bio na čelu Mađarske, uključujući i veći dio razdoblja Drugog svjetskog rata. Bio je konzervativni i desno orijentirani političar, te je isprva surađivao s Hitlerom. Međutim, Horthy nikada nije u potpunoj mjeri prihvatio zvjersku čud nacista i na kraju je raskinuo s Führerom. Zbog toga su Nijemci 1944. godine okupirali Mađarsku i postavili u njoj pronacističku vladu Ferenca Szálasija i njegove fašističke stranke imena Stranka strjelastog križa (mađ. Nyilaskeresztes Párt). Horthyja su svrgnuli i stavili u zatvor u Bavarskoj, gdje je ostao do kraja Drugog svjetskog rata.

Nakon rata, Amerikanci nisu optužili Horthyja za ratne zločine. Nastavio je živjeti na slobodi u Bavarskoj. U Mađarsku se, dakako, nije mogao vratiti jer su tom zemljom zavladali komunisti. Horthy se 1950. preselio u Portugal, i to u primorski grad Estoril, poznat kao turističko središte s plažama. Estoril se zapravo nalazi u predgrađu portugalskog glavnog grada Lisabona, na obali Atlantskog oceana.

Zanimljivo je da je u Horthyjevo doba Estoril bio okupljalište prognanih europskih vođa i monarha. Naime, u okolici Estorila živjeli su osim admirala Hothyja i prognani talijanski kralj Umberto II., zatim prognani rumunjski kralj Carol II. te današnji španjolski kralj Juan Carlos (u to vrijeme još dječak). Osim njih, tamo je ljetnikovac sagradio i portugalski diktator Salazar. Admiral Miklos Horthy umro je u Estorilu u visokoj dobi od 88 godina. Naknadno su mu posmrtni ostatci preneseni u rodnu Mađarsku, ali tek nakon pada komunizma u toj zemlji.


Komentari