Na današnji dan

Admiral grof Bougainville – vođa prve francuske plovidbe oko svijeta (1811.)

Ekspedicija koju je vodio na put oko svijeta bila je prva u povijesti koja je sadržavala profesionalne geografe i ostale stručnjake za prirodne znanosti. Po Bougainvilleu je nazvan biljni rod latinskog imena Bougainvillea, poznat po osobito atraktivnim cvjetovima (danas je Bougainvillea popularna hortikulturna biljka).

Dana 31. kolovoza 1811. godine umro je francuski pomorac admiral grof Louis Antoine de Bougainville. Poznat je kao vođa prve francuske plovidbe oko svijeta, koja je izvršena između 1766. i 1769. godine. 

Louis Antoine de Bougainville rođen je u Parizu, a počeo se već u mladosti baviti matematikom i ostalim prirodnim znanostima. Zanimljivo je da je ekspedicija koju je vodio na put oko svijeta bila prva u povijesti koja je sadržavala profesionalne geografe i ostale stručnjake za prirodne znanosti. Po sebi je Bougainville nazvao jedan povelik otok u Tihom oceanu, smješten u Solomonskom otočju nedaleko od Nove Gvineje (Otok Bougainville). Botaničar Philibert Commerçon nazvao je po Louisu Antoineu de Bougainvilleu biljni rod latinskog imena Bougainvillea, poznat po osobito atraktivnim cvjetovima (danas je Bougainvillea popularna hortikulturna biljka).

Bougainville je napredovao sve do admiralskog čina, a postao je u razdoblju Napoleonovog Francuskog Carstva i grofom. Poživio je do 1811. godine, a umro je u rodnom Parizu u 82. godini života.


Komentari