Na današnji dan

Admiral Grenville – borac protiv Osmanlija (1542.)

Dana 15. lipnja 1542. rođen je Richard Grenville, engleski ratnik i pomorac koji postao admiralom. Rodio se vjerojatno u Bidefordu na sjevernoj obali engleske grofovije Devona. Već je u mladosti naslijedio znatne obiteljske posjede Grenvilleovih.

Godine 1566., kad je još uvijek bio u ranim dvadesetim godinama života, borio se protiv Osmanlija u Ugarskoj. Naime, snage Osmanskog Carstva, predvođene sultanom Sulejmanom Veličanstvenim, prodrle su te godine u Ugarsku i opsjele Siget, gdje im se suprotstavio grof Nikola Zrinski. Za razliku od Zrinskog, koji je poginuo pri obrani Sigeta, Richard Grenville preživio je i vratio se u domovinu. Kao visoki šerif Cornwalla (engl. High Sheriff of Cornwall) i protestant, Richard Grenville dao je zarobiti katoličkog svećenika sv. Cuthberta Maynea, koji je zatim umro, a kasnije je kanoniziran kao svetac Katoličke Crkve i mučenik.

Kasnije je Grenville sudjelovao u pomorskoj kolonizaciji Sjeverne Amerike, kad je na području današnje Sjeverne Karoline uspostavljena kolonija Roanoke. Grenville je otplovio iz nje, no kad se vratio stanovnici te kolonije već su bili na misteriozan način nestali (riječ je o jednom od najvećih misterija iz rane povijesti Sjeverne Amerike). Grenville je sudjelovao i u borbama koje su spriječile španjolsku Veliku armadu da osvoji Englesku 1588. godine.

Poginuo je 1591. godine, u 50. godini života, od posljedica ranjavanja u Bitki kod otoka Flores (Azorsko otočje), gdje se suprotstavio višestruko jačoj španjolskoj mornarici. Naime, u to se bitki Grenville sa svojim galijunom imena Revenge borio navodno protiv čak 53 španjolska broda, sve dok nije svladan.


Komentari