Na današnji dan

Admiral Gerald Charles Dickens – unuk znamenitog književnika Charlesa Dickensa – 1879.

Admiral Dickend jedno je vrijeme bio na čelu britanske mornaričke obavještajne službe, kao direktor Mornaričkog obavještajnog odjela.

Dana 13. listopada 1879. godine rođen je Gerald Charles Dickens, unuk znamenitog engleskog književnika Charlesa Dickensa. Geraldov otac bio je Sir Henry Fielding Dickens, književnikov sin, koji je ostvario uspješnu pravnu karijeru, a čak je uzdignut i na položaj viteza (zbog čega je oslovljavan s prefiksom sir). 

Gerald Charles Dickens ostvario je uspješnu mornaričku karijeru. Od 1913. zapovijedao je ratnim brodom (HMS Harpy), a 1932. godine unaprijeđen je i u admiralski čin. Osobito je zanimljivo da je 1932. godine došao na čelo britanske mornaričke obavještajne službe, kao direktor Mornaričkog obavještajnog odjela (engl. Director of Naval Intelligence Division). Za taj je odjel radio svojedobno i Ian Fleming, autor lika Jamesa Bonda (kao tajni agent Bond je također imao pričuvni mornarički čin).

Unatoč tome što je u razdoblju početka Drugog svjetskog rata admiral Dickens bio već u 60-im godinama života i u mirovini, reaktiviran je i poslužio je pri savezničkim ratnim naporima. Tako je osobito bio zaslužan za vezu između britanske i nizozemske mornarice tijekom Drugog svjetskog rata. Admiral Dickens preminuo je 1962. godine, u 84. godini, a zanimljivo je da je pokopan na moru, u mornaričkoj tradiciji.


Komentari