Na današnji dan

Admiral Adam Johann von Krusenstern – vođa prve ruske plovidbe oko svijeta – 1846.

Zanimljivo je da je Adam Johann von Krusenstern plovidbu oko svijeta dovršio još prije Napoleonovog napada na Rusiju. Među Krusensternovom posadom bio je i grof Fjodor Ivanovič Tolstoj (rođak znamenitog pisca Lava Nikolajeviča Tolstoja).

Dana 24. kolovoza 1846. godine umro je ruski admiral Adam Johann von Krusenstern. Povijesno je važan po tome što je predvodio prvo rusko oplovljivanje svijeta, koje je trajalo od 1803. do 1806. godine tj. u doba Napoleonskih ratova u Europi. Krusenstern je podrijetlom bio Baltički Nijemac, a rodio se u mjestu Hagudi, koje danas pripada Estoniji, a u vremenu njegovog rođenja (1770.) pripadalo je Ruskom Carstvu. Njegova obitelj Krusenstern bila je povezana s utjecajnom švedskom plemićkom obitelji Krusenstjerna. Prvo rusko oplovljivanje svijeta obavio je Adam Johann von Krusenstern pomoću brodova Nadežda i Neva. On i njegova posada posjetili su Brazil, Havaje, Kamčatku, Japan, Aljasku, Macao i još mnoga druga mjesta. Zanimljivo je da je taj pothvat izvršen prije Napoleonovog napada na Rusiju. Među Krusensternovom posadom bio je i grof Fjodor Ivanovič Tolstoj (rođak znamenitog pisca Lava Nikolajeviča Tolstoja), Fabian Gottlieb von Bellingshausen (kasniji otkrivač Antarktike) te Jurij Lisjanski.

Adam Johann von Krusenstern dobio je 1841. godine ruski admiralski čin. Preminuo je u dobi od 75 godina. Smrt ga je zatekla u njegovom dvorcu kod mjesta Kiltsi na području današnje Estonije.

Komentari