Na današnji dan

Abraham Lincoln preminuo nekoliko sati nakon atentata – 1865.

Nakon atentata u kazalištu prenijeli su teško ranjenog predsjednika u privatnu kuću smještenu u istoj ulici. Tu je kuću, u kojoj je Lincoln izdahnuo, nekoć posjedovao njemački krojač William Petersen.

Dana 15. travnja 1865. godine preminuo je nakon višesatne kome američki predsjednik Abraham Lincoln. Lincoln je ustrijeljen prethodnog dana u kasnim večernjim satima, dok je gledao predstavu u Fordovom kazalištu u američkom glavnom gradu Washingtonu. 

Lincoln je preminuo u kući Nijemca Williama Petersena, smještenoj nasuprot Fordovom kazalištu. Naime, nakon atentata prenijeli su teško ranjenog predsjednika iz kazališta u privatnu kuću smještenu u istoj ulici, no preko puta. Budući da je predsjednik bio upucan iz blizine metkom u stražnju stranu glave, liječnicima je bilo jasno da nema nade za njegov oporavak. Lincoln je bio u komi i otežano je disao, a prisutni su isključili mogućnost njegovog prijevoza kočijom do Bijele kuće, zbog prevelikih vibracija. 


U Petersenovoj kući Lincolna su položili u krevet, gdje je proveo posljednje sate života. Navodno su ga morali polegnuti dijagonalno, jer zbog svoje visine ne bi lako stao u krevet normalne dužine. Lincoln je preminuo nakon otprilike 8 sati provedenih u komi. Kao vrijeme smrti zabilježeno je 7 sati i 22 minute ujutro. U trenutku kad je umro imao je Lincoln 56 godina.

Komentari