Na današnji dan

Abraham Lincoln izabran za američkog predsjednika (1860.)

Šestog studenog 1860. godine izabran je Abraham Lincoln za 16. predsjednika Sjedinjenih Američkih Država kao prvi republikanac na toj dužnosti. Pobijedio je kandidate Stephena A. Douglasa, Johna C. Breckinridga i Johna Bella. Dobio je većinu glasova u sjevernim državama, dok je na jugu većinu imao Breckinridge. Južne države su najavile kako će napustiti SAD prije nego Lincoln bude ustoličen za predsjednika.

To se doista i dogodilo, prva se odvojila Južna Karolina, a za njom su slijedile Florida, Mississippi, Alabama, Georgia, Louisiana i Texas. Svih tih sedam država napustilo je SAD prije nego je Lincoln preuzeo predsjedničku funkciju. Kasnije su se Konfederaciji pridružile još i Virginija, Arkansas, Tennessee i Sjeverna Karolina te je sljedeće godine izbio krvavi Američki građanski rat.

Prije nego je postao predsjednik Lincoln je osam godina bio u Zastupničkom domu Illinoisa te dvije godine u američkom Kongresu. U Kongres nije ponovo izabran jer se protivio meksičko-američkom ratu.

Kao predsjednik ostao je upamćen zbog oslobađanja robova, pobjedi u Građanskom ratu,jačanju savezne vlade i moderniziranju gospodarstva. Danas se smatra jednim od najuspješnijih i najvažnijih američkih predsjednikau povijesti.


Piše: Dražen Krajcar

Komentari