Na današnji dan

Abraham Darby I. – inovator u proizvodnji željeza u visokim pećima – 1717.

Metode za proizvodnju željeza u visokim pećima koje je primjenjivao Abraham Darby I. omogućile su buduću masovnu proizvodnju tog metala nužnog za Industrijsku revoluciju.

Dana 8. ožujka 1717. godine umro je Abraham Darby I. – jedna od osoba koje su omogućile pokretanje Industrijske revolucije. Naime, on je u Engleskoj prvi počeo u velikim količinama proizvoditi željezo u visokim pećima pomoću koksa. Bila je to važna inovacija, jer je time omogućena buduća masovna proizvodnja željeza nužnog za Industrijsku revoluciju.

Prije Abrahama Darbya I. željezo se u Engleskoj proizvodilo u visokim pećima pomoću drvenog ugljena. Međutim, kako su se površine šuma smanjivale, tako je i drvo postajalo razmjerno rijetka sirovina. Uz korištenje isključivo drvenog ugljena tempo proizvodnje željeza bio bi ostao vezan uz ritam rasta šuma. S druge strane, koks se dobivao preradom ugljena iskopanog iz zemlje, čije su količine potencijalno bile vrlo velike. Naime, koks je tvar koja se proizvodi na način sličan proizvodnji drvenog ugljena (suha destilacija), samo što se umjesto drveta kao sirovina koristi fosilni ugljen. Dodajmo da je koks zbog svojih karakteristika mnogo bolji za proizvodnju željeza od drvenog ugljena.

Abraham Darby I. otvorio je svoju prvu visoku peć na pogon koksom u mjestu Coalbrookdale pokraj Birminghama. Upravo je na tom širem području pokrenuta prva industrijska revolucija na svijetu bazirana na parnim strojevima. Naime, u Birminghamu je djelovao znameniti James Watt, a dostupnost željeza bila je jedan od ključnih preduvjeta za izradu strojeva.

Naslijedio ga je sin Abraham Darby II., a zatim i unuk Abraham Darby III., pri čemu su se sve tri generacije bavile proizvodnjom željeza. 


Komentari