Na današnji dan

Abhazija – nepriznata država između Kavkaza i Crnog mora – 1992.

Većinu stanovništva te države čine Abhazi, a manjinu Gruzijci, Rusi i nekoliko kavkaskih etničkih skupina. 

Abhazija, nekadašnja autonomna sovjetska socijalistička republika smještena unutar granica Gruzije, proglasila je nezavisnost 23. srpnja 1992. godine. Abhazija je smještena između južnih padina Kavkaza i Crnog mora, a sve do danas nije uspjela steći opće svjetsko priznanje, tako da je priznaju samo Ruska Federacija, Venezuela, Nikaragva, Vanuatu i Tuvalu. Ujedinjeni narodi i većina svjetskih država smatraju Abhaziju i dalje dijelom Gruzije. Važno je naglasiti da u praksi gruzijske vlasti nemaju kontrolu nad teritorijem Abhazije.

Nominalni glavni grad Abhazije je Suhumi, primorski grad smješten na obali Crnog mora. Abhazija ima površinu od 8.660 četvornih kilometara, a u njoj živi oko 240.000 stanovnika. Većinu stanovništva države čine Abhazi, a manjinu Gruzijci, Rusi i nekoliko kavkaskih etničkih skupina.

Spomenuto nastojanje Abhazije da se izbori za nezavisnost od Gruzije dovelo je do oružanog sukoba, pri kojima je Abhaze načelno podržala Ruska Federacija. Rat vođen od 1992. do 1993. rezultirao je porazom regularne gruzijske vojske te masovnim egzodusom Gruzijaca iz Abhazije. Sličan je sukob izbio i u Južnoj Osetiji, koja je nekoć bila autonomna oblast u okviru Sovjetske Socijalističke Republike Gruzije, a također je smještena na južnoj strani Kavkaza (od Abhazije je Južna Osetija udaljena samo stotinjak kilometara u smjeru jugoistoka). 


Komentari