Na današnji dan

Abdikacijom Juana Carlosa na prijestolje došao današnji španjolski kralj Felipe VI. – 2014.

Felipe VI. izravni je muški potomak francuskog kralja Luja XIV., poznatog i pod nadimkom Kralj Sunce, a time i pripadnik nekadašnje francuske kraljevske dinastije Bourbon (u Španjolskoj tu dinastiju nazivaju Borbón). 

Dana 19. lipnja 2014. godine na španjolsko prijestolje došao je kralj Felipe VI. abdikacijom svoga oca Juana Carlosa. Prethodno je Juan Carlos vladao tijekom čak 38 godina, još od 22. studenog 1975. godine (prethodni španjolski šef države Francisco Franco preminuo je 20. studenog 1975. godine). Felipe VI. bio je tijekom vladavine svoga oca poznat kao princ od Asturije (španj. Príncipe de Asturias), što je u Španjolskoj titula rezervirana za nasljednike prijestolja (slično kao što je titula princa od Walesa rezervirana za prijestolonasljednike u Velikoj Britaniji). Felipe VI. rođen je Madridu 1968. godine, tako da je u trenutku stupanja na prijestolje imao 46 godina.

Zanimljivo je da je Felipe VI. izravni muški potomak francuskog kralja Luja XIV., poznatog i pod nadimkom Kralj Sunce, a time i pripadnik nekadašnje francuske kraljevske dinastije Bourbon (u Španjolskoj tu dinastiju nazivaju Borbón). Ujedno je Felipe VI. potomak znamenite carice Marije Terezije, britanske kraljice Viktorije, njemačkog cara Vilima (Wilhelma) II. i ruskog cara Petra Velikog. U Španjolskim oružanim snagama kralj Felipe VI. ima čin i položaj vrhovnog zapovjednika (španj. capitán general). Zanimljivo je da je nakon abdikacije njegov otac Juan Carlos zadržao titulu španjolskog kralja (španj. Rey de España) i naslov veličanstva (španj. Majestad), kao i čin capitán general, najviši dostupan u Španjolskoj.

Komentari