Na današnji dan

Abdicirao posljednji vladar u Njemačkoj (1918.)

Dana 25. studenog 1918. abdicirao je posljednji vladar u Njemačkoj, knez Günther Victor von Schwarzburg. Vladao je prethodno dvjema kneževinama u sastavu Njemačkog Carstva: Kneževinom Schwarzburg-Rudolstadt i Kneževinom Schwarzburg-Sondershausen.

Obje su se te kneževine, svojevrsne autonomne državice, nalazile na području njemačke povijesne pokrajine Tiringije. Površina Kneževine Schwarzburg-Rudolstadt iznosila je 940 četvornih kilometara, a Kneževine Schwarzburg-Sondershausen 862 četvorna kilometra, tako da je knez Günther Victor ukupno vladao nad 1802 četvorna kilometra. Knez Günther Victor unatoč tom razmjerno malom državnom teritoriju nominalno je bio ravnopravan ostalim europskim i svjetskim vladarima država.

Knez je potjecao iz dinastije Schwarzburg, koja je ime nosila po dvorcu Schwarzburg, smještenom u brdovitom dijelu Tiringije, samo oko 12 kilometara od grada Rudolstadta. Osim tog dvorca posjedovao je knez Günther Victor još i dvorce Heidecksburg, Sondershausen, Frankenhausen te mnoge druge. Države u neposrednom susjedstvu kneza bile su Vojvodstvo Sachsen-Coburg-Gotha (povezano s britanskom kraljevskom krunom) i Veliko Vojvodstvo Sachsen-Weimar-Eisenach (u kojem je znameniti Goethe svojedobno bio važan savjetnik).Knez Günther Victor mogao je, dakle, iz svojih dvorskih rezidencija lako doći do važnih njemačkih kulturnih središta poput Weimara.

Nakon propasti Njemačkog Carstva u Prvom svjetskom ratu bio je prisiljen abdicirati poput ostalih njemačkih monarha. Ipak, učinio je to posljednji, a preminuo je u svom nekadašnjem gradu Sondershausenu 1925. godine, u 73. godini.


Komentari