Na današnji dan

Abdicirao posljednji poljski kralj – 1795.

Posljednji kralj Stanislav August Poniatowski potjecao je iz poljske plemićke obitelji koja se silno uzdigla u 18. stoljeću. 

Dana 25. studenog 1795. godine abdicirao je Stanislav August Poniatowski, posljednji poljski kralj. Bio je to presudan trenutak u povijesti Poljske jer ona kasnije nikada više nije imala vlastitog kralja na svom čelu. Dapače, ta je država nakon tzv. Treće podjele Poljske de facto prestala postojati jer su njen teritorij razdijelile među sobom strane sile (Rusko Carstvo, Habsburška Monarhija i Kraljevina Pruska).

Stanislav August Poniatowski potjecao je iz poljske plemićke obitelji koja se silno uzdigla u 18. stoljeću. Jedan njegov brat – Michał Jerzy Poniatowski – postao je nadbiskupom Gniezna i poljskim primasom, a drugi brat – Andrzej Poniatowski – postao je visokim austrijskim vojnim zapovjednikom. Po izravnoj je ženskoj liniji Stanislav August Poniatowski potjecao od škotske aristokracije. Za poljskog kralja izabran je 1764. godine (Poljska je u to vrijeme bila izborna monarhija, u kojoj je kralja biralo plemstvo). Izbor Poniatowskog za kralja podupirala je ruska carica Katarina Velika, čiji je on svojedobno bio miljenik.

Kasnije je upravo Katarina Velika bila jedan od glavnih organizatora podjele Poljske između stranih sila. Ta je carica preminula 1796. godine, niti godinu dana nakon spomenute abdikacije Poniatowskog. Posljednje je dane Stanislav August kao bivši kralj proveo praktički u ruskom zarobljeništvu, a preminuo je 1798. godine u 67. godini.


Komentari