Na današnji dan

ABBA pobijedila na Pjesmi Eurovizije (1974.)

Švedska grupa ABBA pobijedila je na natjecanju za Pjesmu Eurovizije 6. travnja 1974. godine, što je bio jedan od najupečatljivijih događaja u povijesti tog glazbenog natjecanja. Za grupu ABBA bio je to prvi međunarodni televizijski nastup, a ubrzo nakon te pobjede doživjela je svjetsku slavu. Pobjedu je ABBA ostvarila izvedbom pjesme Waterloo, koja je zatim postala svjetskim hitom.

Grupa ABBA dobila je svoje ime razmjerno kratko uoči tog Eurovizijskog natjecanja. To je ime predstavljalo kraticu početnih slova članova grupe – Agnetha Fältskog, Björn Ulvaeus, Benny Andersson i Anni-Frid Lyngstad. Agnetha i Björn su još od 1971. bili u braku i u trenutku Eurovizijskog natjecanja njihova kći Linda Elin bila je stara oko godinu dana, a drugi par – Benny i Anni-Frid bio je zaručen (kasnije su također stupili u brak).

Eurovizijsko natjecanje održano je u engleskom primorskom gradu Brightonu. Zanimljivo je da je Ujedinjenu Kraljevinu te godine na Eurovizijskom natjecanju predstavljala Olivia Newton-John, koje se četiri godine kasnije osobito proslavila u filmu Briljantin s Johnom Travoltom. Na natjecanju je bila i Jugoslavija, koju je predstavljala Korni grupa s pjesmom Moja generacija.

Komentari