Na današnji dan

Aaron Burr – potpredsjednik SAD-a, ubojica i izdajnik – 1807.

Nikada mu nije suđeno zbog tog ubojstva, ali je morao napustiti političku karijeru.

Devetnaestog veljače 1807. godine američke su vlasti uhitile Aarona Burra, jednog od najproblematičnijih političara u povijesti SAD-a. Naime, Aaron Burr bio je potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država od 1801. do 1805. godine. Još dok je bio na toj funkciji ubio je tijekom dvoboja jednog drugog slavnog političara – Alexandera Hamiltona – čije se lice danas nalazi na novčanici od 10 dolara. Ubijeni Alexander Hamilton bio je vrlo važan za ranu povijest SAD-a, jer je bio prvi ministar financija te države. Dapače, Hamilton je sebe samog smatrao američkim premijerom, preuzevši britansku tradiciju da prvi lord Riznice bude automatski premijer. Po toj je logici Alexander Hamilton doista bio svojevrsni prvi premijer u povijesti SAD-a.

Potpredsjedniku Aaronu Burru nikada nije suđeno zbog tog nezakonitog dvoboja i ubojstva, ali je morao napustiti političku karijeru. Problemi s njime tada nisu prestali, nego tek počeli. Otputovao je na zapad, u slabo naseljeno područje koje je SAD upravo nedavno bio kupio od Francuske (tzv. teritorij Louisiane). Tamo je iznajmio veliko zemljište od oko 40.000 jutara. Izgleda da je Burr oko sebe skupio znatan broj naoružanih farmera, zbog čega je moglo izgledati kao da stvara privatnu vojsku, a možda čak i da želi osnovati vlastitu nezavisnu državu.

Na današnji dan Burr je uhićen, pod optužbom za izdaju. Izgleda da on u stvari nije radio na osnivanju vlastite države na teritoriju SAD-a, nego je zapravo imao namjeru prodrijeti u Meksiko i tamo pokušati zavladati. Ipak, nakon uhićenja neko je vrijeme bio u zatočeništvu, no na sudu je oslobođen zbog nedostatka dokaza.


Komentari