Na današnji dan

Sir Walter Raleigh stigao na asfaltno jezero Pitch (1595.)

Sir Walter Raleigh (oko 1553. – 1618.) prvi je Europljanin koji je stigao na asfaltno jezero Pitch kod mjesta La Brea u Trinidadu. Raleigh je bio engleski pomorac, špijun, političar i spisatelj, ali i miljenik engleske kraljice Elizabete I.

Riječ je o najvećem i najznačajnijem asfaltnom jezeru na svijetu, površine oko 41 hektar. Procjenjuje se da mu dubina iznosi 76 metara u središnjem dijelu. Tekući je asfalt crn i viskozan te se po njemu može hodati na nekim dijelovima. Iako se čini da miruje, u jezeru postoji određena dinamika. Stoga je zabilježeno kako se u jezeru pojavljuju i nestaju prapovijesni životinjski i biljni oblici.

Kad je sir Walter Raleigh stigao na jezero Pitch 22. ožujka 1595., zapravo je “otkrio” crno zlato. Odmah je uvidio kako ga može iskorištavati te je počeo nanositi asfalt na oštećene dijelove brodova. Kad je drugi put došao u Trinidad, ponio je uzorke asfalta. U Engleskoj ga je nanio na most Westminster povodom otvaranja zgrade parlamenta. Međutim, na suncu se rastopio pa su konji i kotači kočija upadali u ljepljivu crnu masu.

Vađenje asfalta iz jezera Pitch službeno je počelo 1867. te se procjenjuje da je otad izvađeno oko 10 milijuna tona ove crne ljepljive tekućine, a navodno ima dovoljno za još 400 godina.

Piše: Marsela Alić


Komentari