Na današnji dan

5000-7000 ljudi pobijeno jednim torpedom? – 1941.

Potapanje sovjetskog broda dogodilo se na Crnom moru, tijekom njemačke operacije Barbarossa.

Dana 7. studenog 1941. godine njemački zrakoplov tipa Heinkel He 111 potopio je sovjetski brod imena Armenija, koji je prevozio 5000 do 7000 ljudi. Od tog broja, spašeno je navodno samo 8 osoba. Potapanje broda dogodilo se na Crnom moru, tijekom njemačke operacije Barbarossa. Naime, Hitler je upravo u ljeto te iste godine napao Sovjetski Savez, a trupe Sila osovine doprle su do Crnog mora.

Brod Armenija prevozio je ranjenike iz grada Sevastopolja na Krimu, koji je bio pod njemačkom opsadom. Podsjetimo, Nijemci su u Drugom svjetskom ratu tukli Sevastopolj čak i superteškim topom kalibra 800 milimetara (Schwerer Gustav), kao i teškim minobacačima kalibra 600 milimetara (imena Thor i Odin).

U Armeniju je bilo ukrcano minimalno 5000 ljudi, a možda i 7000. Trebala je ranjenike i bolničko osoblje s Krima prevesti do luke Tuapse na drugoj obali Crnog mora, koju su sovjeti držali pod svojom kontrolom. Nijemci su imali zračnu nadmoć nad Crnim morem i napali su brod, unatoč tome što je navodno bio označen velikim crvenim križevima na bokovima i gornjem dijelu. Kobni napad izveo je bombarder tipa Heinkel He 111 i to vjerojatno pomoću torpeda. Pogođeni brod brzo je potonuo, povevši u smrt gotovo sve svoje putnike.


Komentari