Na današnji dan

Mongoli srušili Vladimirsko-Suzdaljsku Kneževinu – početak uspona Moskve (1238.)

Na području istočne Europe u srednjem vijeku postojale su mnoge kneževine. U 13. stoljeću ozbiljnu prijetnju predstavljali su im Mongoli, a pogotovo Batu Kan. U samo nekoliko godina Mongoli su uništili oko 70 posto ruskih gradova. Jedna od moćnijih država bila je država Rus koja je neko vrijeme odolijevala napadima. Nakon što je ona opustošena, Mongoli su brzo prodrli u ostale države i opljačkali ih. Broj stanovništva je prilično padao, gospodarstvo zaostajalo te će Rus početi ovisiti o Zlatnoj Hordi, srednjovjekovnoj mongolskoj državi.

Dana 7. veljače 1238. mongolska je vojska pod vodstvom Batu Kana zauzela grad Vladimir. To je bio glavni grad Vladimirsko-Suzdaljske Kneževine, na području današnje zapadne Rusije. Kneževina je postala mongolski vazal, a domaći knezovi imali su vrlo malo ovlasti.

Krajem 13. stoljeća Kneževina se raspala na mnogo manjih teritorija, ali je grad Vladimir ipak ostao središte svih ruskih državica i zadržao veliko značenje. Ondje je ostalo i središte pravoslavnog metropolita. Među novonastalim državicama Moskva je bila jedna od jačih. Moskovski knez Ivan Kalita imao je uspješnu suradnju s Mongolima, što mu je omogućilo veće povlastice i ovlasti. On je to iskoristio za sjedinjavanje ruskih državica što će na kraju dovesti do zajedničkog otpora protiv Mongola i njihovog konačnog protjerivanja. Knez Kalita uspio je prebaciti crkveno sjedište u Moskvu, zbog čega je postala političko i duhovno središte Rusa. Otada grad Vladimir gubi na važnosti, a Moskva se počinje razvijati u ruski glavni grad.

Piše: Marsela Alić


Komentari