Na današnji dan

Sima Lun prisilio maloumnog vladara na abdikaciju (301.)

Car Jin Wudi vladao je Kinom krajem 3. stoljeća. Za nasljednika je odredio sina Jina Huidija dok je dječak još bio malen. Međutim, ispostavilo se da je Jin Huidi psihički bolestan. Car je namjeravao izabrati novog nasljednika, ali je 290. umro prije nego je donio odluku. Tako je novi kineski car postao maloumni Jin Huidi. Umjesto njega poslove su vodili careva udovica i njezini rođaci. Njihova je vladavina uzrokovala veliko nezadovoljstvo jer su vodili lošu i okrutnu politiku.

U Kini je zavladao Rat osam prinčeva. To je naziv za niz građanskih ratova u kojima se osam prinčeva borilo za regentstvo nad Jinom Huidijem. Na kraju je prinčev praujak Sima Lun prisilio Jina Huidija na abdikaciju 3. veljače 301. i proglasio se carem. Stavio je Jina Huidija u kućni pritvor, a nasljednog princa dao je pogubiti. Ni Sima Lun nije bio dobar car. U zapisima stoji kako je bio krajnje beskrupulozan. Njegova je vladavina trajala još kraće. Naime, na dvoru su se svi okrenuli protiv njega. Problem su mu predstavljala tri princa koja su držala vojnu moć jer su i oni stali na stranu pobunjenika.

Sima Lun poslao je svoju vojsku na pobunjenike, ali su oni zauzeli glavni grad. Car je već u svibnju 301. zarobljen i prisiljen abdicirati. Početkom lipnja bio je prisiljen popiti otrov. Ubijeni su i njegovi sinovi, savjetnik i pristalice.

Piše: Marsela Alić


Komentari