Na današnji dan

Hatšepsut okrunjena za faraonku (1477. pr. Kr.)

Hatšepsut je bila staroegipatska kraljica iz 18. dinastije. Njezino ime znači “prva od najuglednijih, koju grli Amon”. Bila je prva žena koja je službeno vladala nekom državom.

Udala se za polubrata i faraona Tutmozisa II. s kojim je imala dvije kćeri. Faraon je rano preminuo i naslijedio ga je sin Tutmozis III. iz paralelnog braka. Kako je dječak imao 3 – 4 godine, umjesto njega je vladala Hatšepsut kao regentica. Zapravo je bila maćeha svom nećaku. 

Nakon dvije godine regentstva, okrunjena je 8. veljače 1477. pr. Kr. za kraljicu Egipta – postala je faraonka. Nosila je puni naziv egipatskog kralja Gornjeg i Donjeg Egipta. Doduše, nije preuzela naziv Snažan bik. Za potpuni legitimitet bilo je još potrebno dokazati da je božanskog podrijetla, odnosno da je njen otac bog Amon-Ra, ali i to je riješeno. 

Jedno od njezinih najvećih poduhvata bila je ekspedicija u državu Punt, odakle je donijela tamjan i skupocjeno drvo ebanovinu, nove životinjske vrste i razne predmete. Zabilježen je samo jedan ratni pohod, i to krajem njezine vladavine. Zapravo ga je vodio Tutmozis III. kad je zauzeo Gazu. Hatšepsut je naredila kaznene pohode na Nubiju, Siriju i Palestinu. Dovršila je Hram mrtvih u Deir el-Bahariju te podigla brojne građevine u Karnaku. Poznati su Crvena kapela i obelisk koji još stoji ispred hrama u Karnaku.

Umrla je 14. siječnja 1457. pr. Kr. nakon 21 godinu vladanja od posljedica raka i dijabetesa. Iako se spominju datumi rođenja i smrti, zapravo se ne zna točno koliko je imala godina kad je umrla. Njezinu mumiju otkrio je Howard Carter 1903., a identificirana je tek 2007. godine. Nakon njezine smrti uništeni su svi zapisi s njezinim imenom, reljefi, skulpture i slično. Tko je to točno naredio, nije jasno.


Za njezine vladavine nastali su prvi zapisi Knjige mrtvih na papirusu i pojavila se nova keramika. Epoha razvoja bila je jedna od najznačajnijih u povijesti Novog Carstva. Upravo zbog mirnog razdoblja i uspona gospodarstva njezin je nasljednik mogao uspješno voditi brojne ratove i proširiti utjecaj Egipta do Nila.

Njezin je graditelj zapisao: “Tutmozis je postao kralj obiju država, vladao je na prijestolju onog koji ga je stvorio. Njegova sestra, božanska supruga Hatšepsut, brinula je o zemlji. Obje su države živjele prema njezinim planovima, služili su joj u pokornosti. Ona je bila sjeme proizašlo iz Boga, pramčano uže za vuču Gornjeg Egipta i krmeno uže za vuču Donjeg Egipta, bitva južnih naroda, gospodarica naredbe, izvanredni planovi, koji su umirivali obje zemlje, dok je ona govorila.”

Piše: Marsela Alić

Komentari