Na današnji dan

Japanski pirati ubili Johna Davisa (1605.)

Pomorac i istraživač John Davis rodio se 1550. u Engleskoj. Počeo je ploviti još kao dijete, a već ga je prva plovidba odvela na Arktik. Posada broda bila je u potrazi za Sjeverozapadnim prolazom te su bili prvi novovjekovni otkrivači Grenlanda. To je područje John Davis nazvao Napuštena zemlja. Dao je ime najjužnijoj točki Grenlanda – Kap Farewell.

Istraživao je tjesnac između Kanade i Grenlanda, koji je po njemu nazvan Davisov tjesnac. Nastavio je istraživao sjeverne, ledom prekrivene predjele Zemlje. Zatim je odlučio spustiti se u južnije dijelove te je pratio pomorca i pirata Thomasa Cavendisha. Samostalno je 1592. otkrio Falklandske otoke, ali je to putovanje donijelo više troškova i gubitaka nego što je vrijedilo. Od 76 članova posade vratilo se samo njih 14.  Nakon više od 30 godina iskustva John Davis počeo je pisati stručne knjige o navigaciji. Od poznatijih su mu The Seaman’s Secrets (Tajne pomorca) i The World’s Hydrographical Description (Hidrografski opis svijeta). U Davisovom bogatom životopisu nalaze se i putovanja u Istočnu Indiju s Nizozemcima. Tad je bio kormilar na ekspedicijskim brodovima.

Na posljednjem putovanju stigao je do Sumatre. Na Badnjak 1605. pristao je uz obalu, gdje se nasukao japanski brod. Oko devedeset Japanaca pokušavalo je spasiti teret koji je plutao po površini. Europljani su navodno krenuli pomoći Japancima. Ne zna se zašto je došlo do sukoba na današnji dan 1605., a Davis je bio među prvim žrtvama japanskih pirata.

Piše: Marsela Alić

Komentari